MOOI WONEN
aan de jachthaven in Turnhout

Het is mooi wonen aan de jachthaven van Turnhout. Plezierjachten en imposante vrachtschepen trekken voorbij aan de royale ramen van dit volledig gerenoveerde jaren-negentig-appartement. Veel licht, ruimte en rust, dat was de woonwens van het echtpaar dat hier dagelijks geniet van de heerlijke vakantiesfeer. En die vakantiesfeer is er al helemaal als de zonsondergang ’s avonds de hemel oranje kleurt.

Een appartement uit de jaren negentig omtoveren van klassiek naar modern. Het blijkt welbesteed aan de interieurarchitecten van imore. Ze konden hun creativiteit uitstekend kwijt in dit renovatieproject en leverden een knap staaltje werk. Het volledige project is gerealiseerd in nog geen vier maanden tijd! Uitdagingen waren er genoeg, waarvan de beperkte ruimte de grootste was. Bewoner Paul en zijn echtgenote Miet komen van een vrij grote woning. Ze wilden dan ook veel opbergruimte en niet het gevoel hebben in een klein appartement terecht te komen. Dat is gelukt: de ruimte oogt veel groter dan de circa 110 vierkante meter die ze telt. “Je hoeft niet in een villa te wonen, om een gevoel van ruimte te hebben.”


                                                                                                                                      




















RIANT WONEN OP 110 VIERKANTE METER

Hoe krijg je dat voor elkaar?
“Ruimtelijkheid creëer je door rust te brengen”

Uitgangspunt in het ontwerp was het creëren van vlakken en volumes en het aanbrengen van krachtlijnen (zichtassen) in het interieur. Zo verbindt een centrale as in het appartement het dag- en nachtgedeelte met elkaar. met volumes die we ‘onzichtbare muren’ noemen. Een voorbeeld is het verlaagde tv-meubel met laden voor extra bergruimte dat de ruimte in tweeën deelt.

Met andere slimme oplossingen is geprobeerd lijnen zo min mogelijk te onderbreken. Zo gaat in de keuken achter één van de kastdeuren een complete bijkeuken schuil en is de toiletruimte handig verborgen achter een deur van de kastenwand in de hal. “Dat voorkomt veel verschillende, rom- melige hoeken en kanten. Hoe zuiverder de vormen, hoe krachtiger het ontwerp”. De essentie: terug naar de vorm. “als de verhoudingen kloppen, geeft dat rust. Moderne architectuur is een spel van blokken en volumes die doordacht worden uitgelijnd op elkaar.”
SPEL VAN CONTRASTEN 

In het appartement vallen de contrasten op. Als tegenwicht voor de basis van licht en donker kozen de ontwerpers van imore in overleg met de bewoners voor moderne materialen met een warme look, zoals fineer, massief hout en parket. “eenheid in materialen is ook een manier om rust te brengen in het interieur”. Imore werkt bij voorkeur met maximaal drie materiaalkleuren, in dit geval: het wit van het schilderwerk en de vestiairekasten, de lichte houtkleur van het parket en – in contrast daarmee – het donkere hout van de kastenwand en keuken. “Dat is onze basis. Kleur brengen doen we vervolgens met objecten die de bewoners zelf mee kiezen, zoals het tapijt, kussens en andere accessoires.”

KLEURRIJKE KUNST

Eyecatcher in de living is het schilderij ‘Zonlicht in de koninklijke serres’. Het is van de hand van Paul Nouwkens zelf en geïnspireerd op een zonnige dag waarop hij in Laken de serres bezocht. Ook op enkele andere plekken in huis zijn spontane, kleurrijke werken terug te vinden. Omdat van meet af aan duidelijk was dat in dit interieur plaats moest zijn voor schilderijen, hielden de ontwerpers daar in het ontwerp al rekening mee; zo brachten ze in de leefruimte een lange witte rand aan om kunstwerken op te zetten. Ook de richtbare verlichting werd bewust ingetekend, zodat de kunst mooi wordt uitgelicht. Net als de accessoires vormen de schilderwerken een warme welkom en een kleurig accent in het interieur. Verder valt de cassina maralunga op, een designklassieker die de bewoners na veertig jaar opnieuw hebben laten bekleden. Het voordeel van zo’n iconisch meubelstuk: het behoudt altijd zijn waarde.


















" Je hoeft niet in een villa te wonen,
om een gevoel van ruimte te hebben "

VAN BOEKEN KRIJG JE NOOIT GENOEG 

De bewoners houden van boeken. Dat is zelfs in de badkamer terug te zien: de zwarte spots boven het vrijstaande bad dienen als leesverlichting. De kasten, voorzien van leds en spiegels, zijn maatwerk.

Het enige gerecupereerde object in dit vertrek is de radiator aan de wand, die dankzij een aparte thermostaat een aangename temperatuur garandeert. In de rest van het appartement volstaat vloerverwarming. De douchebodem is speciaal op maat gemaakt ... en niet recht. Het appartement is aan de achterzijde namelijk smaller dan aan de voorzijde, waardoor de muren niet haaks op elkaar staan. Het bleek geen probleem voor de interieurarchitecten van imore, die sowieso een voorkeur hebben om niet symmetrisch te werken. “asymmetrie komt standaard in onze ontwerpen terug. Zo is de boekenkast in de living voor twee derde open, voor een derde gesloten. Het is het concept van de gulden snede. Het zijn de details die onbewust het verschil maken.”

Wie in de zithoek een boek leest, kan dat in alle rust doen. Een wand van donker glas schermt de hal af van de salon en zorgt zo voor wat privacy. De wand neemt meteen ook het zicht op de stalen veiligheidsdeur weg. De reflectie in het glas maakt het tot een dynamisch geheel. Een mooi ruimtelijk effect ontstaat doordat haaks op de lange kastenwand in de hal een spiegel is geplaatst. Hierdoor lijkt de gang dubbel zo lang als hij in werkelijkheid is. De zwarte schoonloopmat vormt samen met het zwarte plafond een lint langs de kastenwand, wat rust geeft en het idee van een omarming. “Als we zo’n mat niet meenemen in het ontwerp, leggen mensen zelf een mat neer.” waar de interieurarchitect met een glimlach aan toevoegt: “en die ligt dan altijd scheef.”
ZONLICHT EN DE PIVOTERENDE DEUR

Zonlicht komt in dit appartement niet alleen van de kunst aan de muur, maar ook uiteraard van buiten; vanaf de achterzijde, gericht op het zuiden, stroomt het zo de woning binnen. Om daar optimaal gebruik van te maken, is tussen de living en het slaapgedeelte een pivoterende deur geplaatst. Staat die open, dan accentueert het zonlicht de centrale as in de woning die zo gevormd wordt. Wil je dat wel de slaapkamerdeur de hele dag open? Hier is het geen probleem, want het bed ligt achter een muurtje verscholen. Handig bij onverwacht bezoek.

Bij de kast tegen het slaapkamerraam is een optische truc toegepast: de bovenste pakweg 20 centimeter van de kast is minder diep dan de rest. Hij staat niet los van de wand, maar dat lijkt dus wel zo, waardoor de ruimte groter oogt. Aan de wand een abstract schilderij van Karin van waterschoot, dat perfect in het interieur past. Merk op dat de onderkant van het kunstwerk op gelijke hoogte hangt met de bovenkant van de lage kast en met de onderbreking in de hoge kast. ook hier dus weer een fraai lijnenspel.

– tekst Janneke Sinot, fotografie Kris Dimitriadis - studioPSG.be