Consequent lijnenspel ...         
          in een tandartsenpraktijk         

         

De interieurarchitecten van imore creëerden een bijzondere tandartsenpraktijk in het landelijke Malle.

De bouwheer, een tandarts, had bij de start van het project een duidelijk beeld voor ogen. Hij wenste een ruimtelijke omgeving, met een centraal onthaal, een luchtige wachtruimte en drie kabinetten. De bouwheer wilde veel daglicht binnen krijgen alsook een maximum aan privacy voorzien. Een bijzondere uitdaging bij een hoekpand gelegen langs een drukke rijksweg! Aan het bestaande gebouw mochten bovendien geen structurele wijzigingen aangebracht worden.

De interieurarchitecten van imore gingen aan de slag met de bestaande ruimten. Ze stripten het pand eerst tot op de ruwbouw. Op het gelijkvloers werd een onthaalbalie en wachtruimte gecreëerd, achterliggend één sterilisatieruimte en het hoofdkabinet. Op de eerste verdieping van dit pand bevinden zich nog twee kabinetten. De tweede verdieping wordt gebruikt als privéappartement. Imore slaagde erin een ruimtelijke praktijk te creëren waarin een consequent lijnenspel en een beperkt aantal materialen de hoofdrol spelen.


                                                                                                                                      








































ZWEVEND WACHTEN !

Patiënten komen binnen via een brede, glazen voordeur. Onmiddellijk valt het zwevende houten volume op die de ontvangstbalie (rechts) van de wacht- ruimte (links) scheidt.

Het houten volume is dé eyecatcher van dit project. Het zorgt niet alleen voor een duidelijke zonering tussen de onthaalbalie en de wachtruimte, het herbergt bovendien een bijzonder originele zitruimte in de wachtkamer. Het meubel zweeft. Het volume werd aan het plafond gemonteerd via een stalen constructie die tot 1 ton gewicht kan dragen. In het meubel zijn vijf zitplaatsen voorzien. Deze oplossing bespaart niet alleen ruimte, ze creëert ook ruimte! De uitvoering en plaatsing van het volume gebeurde, net zoals al het maatwerk in dit project, door Krijnen Keukens. Krijnen onderzocht de technische haalbaarheid van het meubel, tekende de productieplannen en voerde de opdracht uit.

De centraal gelegen onthaalbalie is een praktische omgeving waar twee secretaresses comfortabel kunnen werken. Het witte kastwerk is in deze administratieve ruimte dominant aanwezig. Samen met de zwarte vlakken spelen ze het contrasten-spel. In het gehele project voert consequentie de hoofdtoon. Consequentie in belijning maar ook in gebruik van materialen. Het witte kastwerk, het hout en de zwarte accenten merken we op aan de onthaalbalie, maar komen in alle ruimtes en zelfs buiten op de gevel, terug.

De bouwheer wilde graag lijnlichten als verlichting. Imore hielt zich dan ook hierin aan het concept ‘lijnen’ met lijnlichten, maar ook met zwarte profielen die lijnen vormen waarin korte stukken tl-verlichting verwerkt zijn. Deze komen terug in alle ruimtes, en geven ‘richting’ aan het totale ontwerp. Enkel aan de balie werd met enkele gegroepeerde spotjes gewerkt. Op het gelijkvloers werden twee extra ingrepen uitgevoerd, typisch aan een (tand)artsenpraktijk. De muur aan het gastentoilet naast de wachtruimte werd iets verlengd. Zo beschikken de patiënten over een afgescheiden tandenpoetshoekje. En de bouwheer wenste een afsluiting tussen de wachtruimte en de onthaalbalie met het achterliggende gelijkvloerse kabinet. De grote glazen deur zorgt er voor dat de transparantie op het gelijkvloers bewaard blijft, terwijl de ruimtes toch kunnen worden afgesloten.

" Uitgepuurde, minimalistische kabinetten? Yes Please!  "

DOORGEVOERD LIJNENSPEL

In de kabinetten zien we het lijnenspel opnieuw overvloedig terugkomen. Ze zijn een prachtig staaltje maatwerk waarbij functionaliteit hand in hand gaat met esthetiek. De talrijke schuiven kregen een opvallend zwart aluminium L-profiel als greep waarbij de horizontale lijnen zorgen voor een harmonieus geheel.

Over het materiaalgebruik is lang nagedacht. De werkbladen waren het voorwerp van een heus onderzoek. De bouwheer wenste witte werkbladen. Hij heeft daarom een tijdje verschillende materialen getest: volkern, corian, composietsteen en laminaat. Allen werden ze onderworpen aan producten die de tandarts / bouwheer dagelijks gebruikt. Uiteindelijk bleek het klassieke laminaat werkblad de beste optie. "Wij vinden het belangrijk dat een interieur mooi is, maar het moet ook praktisch zijn in gebruik." Van belang was een identieke inrichting in de drie kabinetten. In de twee kabinetten op het verdiep zien we ook het houten volume terugkomen. Deze keer niet zwevend, maar ‘opengemaakt’ aan de bovenkant. In de ene kant van de wand werd opnieuw een zitruimte gecreëerd voor bijvoorbeeld familieleden die meekomen met de patiënt. Langs de andere kant zit een kleinere sterilisatieruimte.





























INTERIEUR EN EXTERIEUR !

De gevel werd volledig afgewerkt met witte crepi. Dat geeft een zeer ‘klinisch’ uitzicht, dat perfect past bij het beroep van de opdrachtgever. Op het gelijkvloers trekken de grote glaspartijen een royale lichtinval naar binnen. Hier waren enkele hoeken en kanten weg te werken van het originele gebouw. Er werd gekozen om deze stukken af te werken met hetzelfde zwart aluminium als de ramen en deuren. Door deze ingreep lijkt het alsof het gebouw op een zwarte ‘sokkel’ steunt. Ook mooi: de buitenruimte werd ‘ommuurd’ met diezelfde aluminium panelen zodat de tandarts en zijn patiënten een maximale privacy genieten. In het ontwerp hield het interieurarchitectenbureau bijzonder veel rekening met het doorzicht van de ene naar de andere ruimte. Maar ook de buitenruimte werd zoveel mogelijk betrokken bij het interieur. De lijnen die binnen zijn aangebracht, lopen door naar buiten. Een mooi voorbeeld hiervan in de ‘gang’ die vanaf de inkom doorloopt tot in de tuin. Een echte zichtas. Op die manier gaf imore ook de buitenruimte mee vorm.

– fotografie Kris Dekeijzer